2014. sze 08.

Nevelni pedig muszáj! Gondolkodós Szék

írta: búzástünde
Nevelni pedig muszáj!  Gondolkodós Szék

Talán nem árulok el titkot, ha elmondom, hogy pedagógus vagyok(gyógy). Pályafutásom alatt rengeteg nevelési-fegyelmezési módszerrel, ötlettel találkoztam. Némelyikkel egyetértettem, alkalmaztam, másféléket elutasítottam. Most az óvodás korú gyerekek fegyelmezésével (ez olyan hülye szó, de most nem találok hirtelen jobbat) kapcsolatban mondanék el néhány dolgot. Amikor a kisgyerek valamilyen közösségbe kerül, új szabályokkal találkozik. A család által kialakított rendszer általában eltér egy közintézmény (esetünkben egy óvoda) rutinjától. Először is az oviban több gyerek van, mint otthon, a játékokon osztozni kell, a felnőttek nem a szülei, nem lehet mindig olyan dolgokat csinálni, amihez kedve van, egyszóval ALKALMAZKODNI kell. Ez egy tanulási folyamat és bizony nem megy buktatók, konfliktusok nélkül. Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy egy gyerek egészséges személyiségfejlődéséhez szükség van korlátokra, szabályokra. Ezek a szabályok segítenek az igazodásban (mit, mikor, hogyan lehet), biztonságot ad a gyerekeknek- bár prüszkölve tiltakoznak ellene. Ha valaki vét a szabályok ellen, annak következménye kell, hogy legyen. És ennek egyik eszköze lehet a Gondolkodós Szék:

_DSC5214-2kicsi.jpg

Ez egy lepkés gondolkodó, de készült katicás:

_DSC5218_2 kicsi.jpg

sőt kakasos:

_DSC5210-2kicsi.jpg

A Gondolkodós Szék használatának azonban szigorú szabályai vannak.

1. Nem pellengér, tehát egy nyugodt, eldugott sarokban van a helye.

2. Tudnia kell a gyereknek, hogy miért kell odaülnie, tehát pontosan meg kell fogalmazni, mi volt elfogadhatatlan a viselkedésében. " Rossz voltál"-ezt nem mondjuk

3. Gondolkodós-tehát amíg ott ül, legyen min gondolkodnia, ajánljunk fel valamilyen jóvátételi lehetőséget-amivel helyrehozhatja a dolgot.

4. "Főbenjáró rosszaságért" büntetjük ezzel (agresszió, szándékos rombolás . a szabályok rendszeres be nem tartásáért stb.), tehát, ha lehet, ne használjuk túl gyakran.

5. Meghatározott ideig (2-3-4 percig) kelljen ott ülnie, amit szintén elmondunk és jelezzük, ha letelt az idő.

6. Ha vége a büntinek, a széket megfordítjuk, a háttámlán egy napocska mosolyog, ez zárja le a folyamatot.

_DSC5219-2kicsi.jpg

Ezek a székek abba az óvodába kerülnek, ahol dolgozom. A szék szabályait NEM a  óvodapedagógusoknak írtam, mert mindegyikük értő és érző mestere szakmájának. 

Ha tetszett, várlak legközelebb is!

Szólj hozzá

nevelés-büntetés